Rozmaite części ziół różnią się od siebie atrybutami. W szeregu przypadków np. liście i kwiaty tego samego zioła mogą działać niema gruntownie inaczej. Zioła mają jednak tę wspólną cechę, iż w ziołolecznictwie da się użytkować nieomalże ich każdą część.

W ogólności napary, syropy, olejki oraz inne produkty ziołowe produkuje się przy użyciu liści, kwiatów, owoców, kory, nasion i ziela. Co poniektóre rośliny wolno w ziołolecznictwie wykorzystywać w całości, w wypadku innych do spożycia nadają się np. wyłącznie liście.

Bardzoważne jest, aby wiedzieć, kiedy i jak należy zbierać należyte części zioła. Liście wolno zbierać jedynie przed okresem kwitnienia, jeżeli są ładnie wyrośnięte i bez zmian pasożytniczych.

Z kwiatów zbiera się wyłącznie korony w początkowej fazie kwitnienia oraz przechowuje się je niesłychanie ostrożnie i krótko, gdyż szybko więdną. Owoce zbiera się wyłącznie na początku dojrzewania, a nasiona wybiera się wyłącznie z dorosłych zdrowych owoców. Kory nie można zbierać z rosnących drzew, wolno ją tylko zbierać z odcinanych na jesień oraz wiosnę dwuletnich młodych pędów. Ziele natomiast zbiera się w czasie kwitnienia oraz odcina się maksymalnie 30 cm od czubka rośliny. Rośliny lecznicze posiadają szereg różnorodnych atrybutów.

Zioła zawierają przede wszystkim liczne minerały, witaminy i mikro- i makroelementy, które poprawiają i regulują pracę kompletnego organizmu – wypróbuj jack herer auto. Jednakowoż to naturalnie dzięki dodatkowym substancjom roślinnym zioła uzyskują swoje kosztowne działanie, które powoduje, że niejednokrotnie używane są w medycynie. Istnieje parę rodzajów ziół, które posiadają wskazane właściwości oraz substancje chemiczne w swoim składzie. Są to związki śluzowe, związki flawonowe, azuleny, garbniki, saponiny i pektyny.

Działanie związków śluzowych jest natłuszczające oraz przeciwzapalne. Przeciwzapalnie funkcjonują też zioła z grup azulenów, garbników i pektyn. Azuleny przyspieszają gojenie się ran, w związku z tym sporządza się z nich kompresy oraz maści. Z kolei garbniki słyną ze swojego działania ściągającego i bakteriobójczego, ze względu na jakie nieraz stosuje się je w medycynie. Związki flawonowe wzmagają czynności regeneracyjne w organizmie, tudzież saponiny wspomagają działanie innych czynników poprzez zwiększanie przepuszczalności błon śluzowych. Pektyny natomiast działają łagodząco, ściągająco i kojąco na rany.