Zioła można obrabiać na wiele rozmaitych sposobów w zależności od wymogów i wyczekiwanego rezultatu. Trochę inaczej przyrządza się zielska dla celów kulinarnych, a inaczej dla celów uzdrawiających. Przede wszystkim, zioła, z jakich będziemy korzystać, powinny być świeże i dogłębnie oczyszczone w bieżącej wodzie. W większości przypadków zioła siekamy na zwięzłą chwilę przed ich wykorzystaniem, by się nie utleniły.

Tlen bowiem wiąże wartościowe substancje, które zawierają zioła i powoduje, iż spadają ich dobroczynne właściwości. W szczególe niemniej jednak nie może się ich wrzucać do wrzącej wody, bo tak obszerna temperatura jest zabójcza dla wybitnie wrażliwych składników takich jak witaminy, w jakie zioła są niebywale bogate – doświadcza to olej cbd dawkowanie. W kuchni zioła z reguły sieka się oraz dodaje bezpośrednio do potraw bądź też też wrzuca do sosów na parę godzin, żeby przesiąknął ich smakiem. Z kolei w ziołolecznictwie konstruuje się z nich także napary i odwary, które powstają w wyniku dodania ziół do wody, nalewki (zioła z rozcieńczonym spirytusem), maceraty (zioła z zimną wodą), a także syropy (zioła gotowane z cukrem), soki (mechaniczne wyciskanie ziół) oraz olejki (destylacja pary wodnej). Rozmaite części ziół różnią się od siebie atrybutami.

Niejednokrotnie np. liście oraz kwiaty tego samego zioła mogą działać niema absolutnie inaczej. Zioła mają jednak tę wspólną cechę, że w ziołolecznictwie da się użytkować niemal ich każdą część. Generalnie napary, syropy, olejki i inne towary ziołowe produkuje się przy użyciu liści, kwiatów, owoców, kory, nasion oraz ziela. Co poniektóre rośliny wolno w ziołolecznictwie używać w całości, w przypadku innych do spożycia nadają się np. wyłącznie liście.

Wybitnie ważne jest, by wiedzieć, kiedy oraz jak należy zbierać odpowiednie części zioła. Liście wolno zbierać wyłącznie przed okresem kwitnienia, jeśli są ładnie wyrośnięte i bez przemian pasożytniczych. Z kwiatów zbiera się jedynie korony w podstawowej fazie kwitnienia i przechowuje się je nadzwyczaj ostrożnie oraz krótko, bo błyskawicznie więdną. Owoce zbiera się jeno na początku dojrzewania, a nasiona wybiera się tylko z dojrzałych zdrowych owoców. Kory nie można zbierać z rosnących drzew, wolno ją jedynie zbierać z odcinanych na jesień oraz wiosnę dwuletnich młodych pędów. Ziele natomiast zbiera się w czasie kwitnienia oraz odcina się w najwyższym stopniu 30 cm od czubka rośliny.