W związku z tym, iż postępowanie masowej uprawy ziemi nie sprawdza się, bo produkty spożywcze stają się coraz to bardziej zatruwane różnorodnymi chemikaliami, do sądu rozpoczyna dochodzić ekologia. Jest aktualnie coraz więcej takich gospodarstw, w których hoduje się uprawy z wyeksploatowaniem wyłącznie naturalnych nawozów i kompostu. Mamy prawo sami zresztą przekonać się o tym każdego dnia, że ochrona środowiska staje się coraz ważniejsza oraz bezustannie osiąga na sile, o czym ma okazję zaświadczać chociażby rosnąca liczba punktów sprzedaży ekologicznych. W takich położeniach wynajdziemy na półkach wyłącznie artykuły, jakie będą oznaczone szczególnymi certyfikatami, potwierdzającymi ekologiczną uprawy upraw, z jakich powstały pojedyncze artykuły spożywcze.

Mimo to jak będziemy mogli zauważyć, aby dany produkt w stanie uzyskać taki certyfikat, gospodarstwo, uprawy, z których będzie on wykonany, powinny być odpowiednio hodowane, według ścisłych norm. Z tego także powodu, nie każdy, kto będzie chciał uprawiać ekologicznie warzywa oraz owoce, będzie w stanie nadać swoim zbiorom taki certyfikat. Niemniej jednakże, jeżeli będziemy poszukiwać takich produktów, należałoby zwracać uwagę na to, czy będą one posiadać taki właśnie identyfikator kontroli jakości. Naturalnie hodując ekologicznie uprawy, należy gruntownie zapomnieć o wykorzystywaniu żadnych chemicznych środków, czy metod uprawy, zastępując je normalnymi odpowiednikami. Dodatkowo ważną rolę będzie odgrywać stosowanie płodozmianu, pomimo tego, że jest to rozwiązanie bardzo kosztowne. Wiąże się albowiem z ograniczonym miejscem na uprawę określonego typu warzyw. Ta metoda polega na tym, by poletko zostało podzielone na co bynajmniej dwa obszary, gdzie na jednym będzie uprawiane jeden rodzaj warzywa, a na drugim inny, a po sezonie, dwóch, nastąpi zmiana.

Ekologiczna uprawa będzie traktować każdego aspektu hodowli, w tym również urządzeń, jakie będą używane do przygotowywania ziemi, czy do zbiorów. Dba się tutaj o to, żeby nie zanieczyszczały one powietrza, nie zużywały nadmiernie mnóstwo energii, czy paliwa, a również by nie powodowały żadnych strat w zbiorach, czy w samej ziemi, na przykład poprzez robienie zbyt głębokich rowków w trakcie zagrabiania, co może wywoływać wysychanie gleby oraz jej wyjałowienie.