Woda ozonowana to najnowszy kierunek w branży spożywczej. Dlatego warto skorzystać z oferty firmy Ozon Food, projektującej specjalne systemy do ozonowania wody przemysłowej. Można wybierać systemy proste, jak i modułowe. Ich opcje to: oprysk albo mycie produktów, linie technologiczne, linie sortownicze, przenośniki, kanały wodne, dezynfekcja powierzchni, dezynfekowanie maszyn a także dezynfekcja opakowań. Prosta dezynfekcja z wykorzystaniem ozonu ma wiele zalet. W głównej mierze ozonowanie wody przemysłowej to spora wartość, przekładająca się na renomę danej marki.

Doceniają to albowiem kontrahenci, jak i kupujący. Z użyciem wody ozonowanej można wyczyścić to, co można znaleźć na obszarze danego zakładu. Samo dezynfekowanie zajmie także mniej czasu niż w przypadku zastosowania klasycznych metod. To, że wyeliminuje się całkowicie środki chemiczne jest na równi znaczące. Cechy ozonu umożliwiają polepszenie parametrów fizyko – chemicznych, atutów pod kątem smaku, zapachowych i estetyki wody.

Ozon to przykładowy z silnych utleniaczy, a więc można go wykorzystać do uzdatnienia wody pitnej i wody procesowej w przemyśle. Co ważne, podczas ozonowania wody likwidowany jest ozon resztkowy, przedostający się ze zbiorników kontaktowych do specjalnych destruktorów. Do tego, jak wiele atutów daje dezynfekcja wody za pomocą ozonowania można nabrać przekonania już po pierwszej konsultacji z pracownikami firmy a także po zobaczeniu tego, jakie właściwości mają poszczególne produkty z oferty.

Urządzenia są odporne na wpływ wody, a więc w trudnych warunkach branży spożywczej sprawdzą się świetnie. Prezentowane urządzenia są zautomatyzowane oraz można obsłużyć je szybko. Ozonowanie wody pozwala właścicielowi firmy posłużyć się znakiem „Bezpieczna Żywność”. Każda instalacja jest projektowana pod oczekiwania zamawiającego, co gwarantuje sporo korzyści. Można liczyć też na serwis. Woda ozonowana może być wykorzystywana do mycia: owoców i warzyw, mięsa, ryb i owoców morza, jaj oraz nadaje się pod indywidualne wykorzystanie.