Kilka słów o sushi – co warto wiedzieć?

Sushi jest lekkie, zdrowe i pyszne. Trudno przekonać do takiego posiłku polskich emerytów (chociaż i tutaj widać już zmianę). Młodzi Polacy natomiast doceniają to jakże inne od polskiego jedzenia danie.

Co to jest sushi?

Sushi to wbrew pozorom nie surowa ryba, a ryż zakwaszony octem. Nazwa pochodzi od słowa su – ocet i shi (shi jest skrótem os meshi – ryż).  Najczęściej sushi, czyli zakwaszony ryż podaje się z rybą. Może być gotowana, marynowana lub surowa. Z czasem zaczęto eksperymentować i w chwili obecnej w restauracjach podaje się również ryż mięsem, a nawet z jajkami. Japończycy przykładają wielką wagę do tego, jak wygląda potrawa. Dlatego sushi musi być wykreowane według odpowiedniego i idealnego wzoru. Nie może wyglądać niechlujnie i nieelegancko.

Rodzaje sushi

Sushi podawane jest na wiele różnych sposobów. W restauracjach możemy spotkać między innymi:

  • sashimi – dodatkiem do ryżu jest surowa, piklowana lub gotowana ryba pokrojona na kawałki;
  • chirashi zushi – w drewnianym pudełku lub w drewnianej miseczce wypełnionej ryżem zakwaszonym octem ułożone są różne składniki dodatkowe, np. owoce morza, grzyby shiitake, krewetki, warzywa, tofu; charashi zushi podaje się na dwa sposoby – składniki ułożone są na ryżu, lub wymieszane z ryżem;
  • maki sushi – (inaczej sushi zwijane) podawane jest w formie wałeczków ryżu owiniętych prasowanymi algami morskimi; ryż oraz dodatki (wasabi, sojowy, marynowany imbir oraz owoce morza lub warzywa) układa się na arkuszu nori (algi) i zwija w rulon z pomocą bambusowej maty, który następnie kroi się na mniejsze kawałki;
  • oshi sushi – formowane są w kształcie prostopadłościanu; aby uzyskać taki kształt używa się specjalnej formy oshi-bako, w której układa się ryż i dodatki jednego rodzaju; tak przygotowane sushi należy uciskać przez pewien czas;
  • temaki sushi – na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami; każdy biesiadnik z tych składników sam komponuje swoją potrawę;
  • inari sushi – ryż sushi podawany jest w smażonym tofu;
  • nare sushi – składnikiem tego rodzaju sushi jest sfermentowana ryba uprzednio patroszona, wypełniona solą i wkładana na dłuższy czas do beczki.

Odrobina historii

Pierwszy raz o sushi napisano w 718 roku. Był to zbiór praw zwany „Yorituryo”. Sushi przedstawione było wtedy jako podatek, który płaciło się w naturze. Nie było jednak wtedy jasno określone czym takie sushi było. Ryż do sushi na początku gotowano na parze. Z czasem zaczęto gotować go w wodzie. Po kilkuset latach wynaleziono ocet ryżowy. Dzięki takiemu wynalazkowi Japończycy nie musieli już czekać, aż ryż do tej potrawy zacznie fermentować. Na początku osiemnastego wieku proces tworzenia sushi doczekał się dzisiejszej formy oraz trafił do sklepów i restauracji.

Składniki sushi:

  1. Nori – algi morskie.
  2. Wypełniacz – japoński ryż, który ma okrągłe ziarne, po ugotowaniu klei się co sprawia, że potrawa się nie rozpada.
  3. Ryba – maślana, węgorz, łosoś, tuńczyk, owoce morza.
  4. Japoński chrzan – wasabi – jest ostrzejszy od polskiego chrzanu.
  5. Neutralizator – marynowany imbir (jest ratunkiem gdy dodamy za dużo wasabi.

Zobacz szczegółową ofertę na stronie goldsushi.pl. W ofercie sushi Żoliborz znajdziesz wiele ciekawych zestawów – sprawdź!

One thought on “Kilka słów o sushi – co warto wiedzieć?

Post Comment