Osoby, które chcą zrzuć zbyteczne kilogramy, muszą nauczyć się oszczędzać kalorie. Nie tylko dieta wpływa na odchudzanie, ale też troszczenie się o to, żeby nie zjadać nazbyt kalorycznych produktów, a zastępować je ich odchudzonymi odpowiednikami. Bardzo prosto zrobić to, jeżeli kochamy nabiał, gdyż sklepowe półki aż uginają się pod odtłuszczonymi serkami, mlekiem, jogurtami, śmietaną czy maślankami. Dla przykładu selekcjonując mleko 1,5-procentowe w miejsce 3,2-procentowego oszczędzamy 30 kalorii na jednej szklance, a zastępując ser feta serem twarogowym półtłustym możemy zapomnieć aż o 100 kaloriach. Także wybierając mięso jesteśmy w stanie zaoszczędzić od paru do kilkuset kalorii, np. podmieniając plater karkówki płatem schabu pozbędziemy się powyżej 100 kalorii, a selekcjonując filet z dorsza w miejsce tego z łososia ocalimy nawet 250 kalorii. W czasie diety odchudzającej lepiej zrezygnować ze słodyczy czy cukrzonych napojów, jednakże jeśli jest to dla nas nadzwyczaj dokuczliwe od czasu do czasu jesteśmy w stanie pokusić się landrynki w miejsce krówek (lżejsze o 45 kalorii) czy ambrozje w miejsce markizów (są one mniej tuczące o około 40 kalorii w przeliczeniu na jedną sztukę ciastka). Zobacz więcej porad na stronie PANDAcatering.pl.